Nieuws

Metingen gewas voor groeimodel Wofost tulp

Van groene vingers naar big data: Groeimodel Tulp in ontwikkeling

Het voorspellen van het juiste oogstmoment van tulpenbollen blijft voornamelijk een ‘groene vingers’ kwestie. Telers hebben vooral ervaring nodig om voldoende rekening te houden met verschillende aspecten, denk daarbij aan bijvoorbeeld: ‘te vroeg gerooid betekend meer kans op penicilium’ of ‘bruine wortels in de broei, maar te laat rooien geeft weer meer kans op fusarium’. De huid moet bij oogst een bruin ‘wangetje’ hebben en het liefst niet gerimpeld zijn. Onervaren medewerkers het veld in sturen om het oogstmoment te bepalen blijft daarom lastig.

Filmpjes over het inzetten van camera's in de teelt en verwerking van bloembollen

Detectie Virus: In de PPS Bollenrevolutie 4.0 zijn er  afgelopen jaar met een groot aantal camera’s wekelijks opnames gemaakt om een automatisch systeem te kunnen maken om virus in tulpen te herkennen. Om u een goed beeld te geven van het onderzoek is hierover een filmpje gemaakt. Diverse onderzoekers van Wageningen University & Research en medewerkers van betrokken bedrijven en organisaties komen aan het woord.

Cursus fysiologie

Digitale cursus Fysiologie Bollen

Fysiologie van bolgewassen is de wetenschap of de kennis van de processen in de bloembol en de bolbloem. Als we begrijpen hoe die processen verlopen, kunnen we ze ook beïnvloeden. Dan kunnen we beter veredelen, telen, bewaren, verhandelen en exporteren. Deze kennis is nu ook te vinden als digitale lesmodule via onderstaande link.

Cursys veredeling

Digitale module Veredeling Bollen

In de sierteelt is continu behoefte aan nieuwe rassen om klanten te prikkelen en de teelt verder te verbeteren. Een plant heeft een combinatie van goede en slechte eigenschappen. Veredeling heeft als doel zoveel mogelijk goede eigenschappen in één plantenras te verenigen. Denk daarbij aan resistentie tegen ziekten, langere houdbaarheid en nieuwe bloemkleuren. Daarvoor bestaan verschillende technieken, meer weten?

Groepsfot kick off Vitale teelt hyacint

KICK OFF POP3 PROJECT VITALE TEELT HYACINT

Op 15 oktober was het zo ver, een consortium van bedrijven is gestart met een onderzoekstraject om de teelt van hyacinten te verduurzamen. Gezamenlijk gaan zij  diverse aspecten van de teelt verbeteren, versnellen of aanpassen. Het project heeft twee doelstellingen: Proof-of-concept: De gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw teeltsysteem voor een schone en ziektevrij hyacintenteelt. Met dit nieuwe systeem zal een reductie in het middelgebruik van 80% zijn gerealiseerd in 2023. Ook zal de bodembelasting substantieel afnemen.

Tulpenveld

Tulpenvirus X is taaier dan gedacht

Het Tulpenvirus X – of kortweg TVX – kan maar liefst acht maanden overleven in de bodem. Dat is een van de resultaten van de PPS 'Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen'. De Business Units Glastuinbouw en Biointeracties van Wageningen University & Research voeren samen met Proeftuin Zwaagdijk en de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) onderzoek uit naar virussen bij de bolgewassen tulp en lelie en bij de vaste plant hosta.

Meerdere virusziekten zoeken

Meerdere virusziekten zoeken met camera's

Binnen het project Bollenrevolutie 4.0 gaan we op zoek naar meerdere virusziekten met camera’s in het veld. In het verleden is al met camera’s gekeken naar het herkennen van tulpen mozaïek virus (TBV) in het tulpengewas. Met de huidige data algoritmen kunnen we TBV herkennen, praktisch net zo goed als dat een keurmeester dat kan. De bedoeling is dat we ook tijdens het groeiseizoen op meerdere tijdstippen de ziekzoekers en telers kunnen ontlasten van het selecteren in het veld door geautomatiseerd ziekzoeken mogelijk te maken.