Plantennamen

Informatie van Groen Kennisnet
Bronnen plantennamen en bloembollen 

Registratie en kwekersrecht
Om te kunnen worden verhandeld en voor beoordelingen op soortechtheid is het noodzakelijk dat rassen eenduidig beschreven en van een naam voorzien zijn en daarmee officieel geregistreerd worden. Het totaal aan geregistreerde cultivars vormt op die wijze de burgerlijke stand van de bloembollensector. Een cultivar kan geregistreerd worden door een Internationale Cultivar Registration Authority (ICRA), zoals de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB).
 
Merkrecht en kwekersrecht
In de bloembollensector komen verschillende vormen van intellectueel eigendomsrecht voor. In het dossier van Agriholland hierover kun u meer lezen.
 
Vaste Keuringscommissie
Op het gebied van naamgeving van veel verhandelde planten, dus ook bol- en knolgewassen speelt Stichting VKC (Vaste Keurings Commissie) een belangrijke rol. Gegevens over de geregistreerde gewassen zijn te vinden onder www.plantscope.nl

Database
Database geregistreerde cultivars geeft een overzicht van de geregistreerde cultivars. Met name de recent geregistreerde en de algemeen in cultuur zijnde cultivars worden vermeld. De KAVB heeft, als Internationale Registratie Autoriteit, uiteraard meer informatie over cultivars die uit cultuur zijn geraakt. Ook de botanische species zijn niet opgenomen in het publieke deel van de database.
 
Wetenschappelijke namen bollen en knollen