Openbare Beeldenbank bolgewassen

Er is grote behoefte aan goed beeldmateriaal van bestaande ,maar vooral ook nieuwe producten in de markt, zowel voor de export als voor de kwekerij. Er is er veel beeldmateriaal beschikbaar onder sectorpartijen, maar dit is vaak niet eenvoudig en direct toegankelijk, niet vindbaar of het is niet bekend dat het er überhaupt is. Het staat op persoonlijke schijven of zit achter slot en grendel bij de leverancier. Dit project heeft als doel het beschikbaar maken van beeldmateriaal aan de bloembollen- en sierteeltsector op een laagdrempelige manier ter stimulering van de afzet. Zonder login en zonder kosten. De beelden zijn grotendeels al gemaakt en betaald, echter alleen moeten ze nog toegankelijk worden voor de wereld en vooral gebruikt worden door de sectorpartijen. Overzicht en toegang creëren in het aanbod van beeldmateriaal. Beschikbaar maken van de beelden binnen de keten, kwekers, exporteurs, broeiers en ook verderop in de keten zoals buitenlandse afnemers, bloemenhandel, bloemisten en tuincentra. Beeldmateriaal vormt momenteel de basis van de meeste communicatie uitingen, denk aan website, brochures, e-mailings, social media. Hiermee kunnen de ondernemers uit de Bollenstreek (merendeel) zichzelf onderscheiden in de markt.
 
Plan van aanpak
Hobaho is begonnen om alle beelden beschikbaar te maken die onder leden van haar kwekersverenigingen aanwezig zijn. Momenteel staat de teller op ca. 300 verschillende beelden van hyacinten, lelies, gladiolen, calla’s en tulpen. Voorwaarde is dat deze wel eigendom moeten zijn van de kweker of vereniging zelf  (rechtenvrij). Een bevestiging daaromtrent wordt gevraagd en toestemming wordt geformaliseerd. Het gaat hier om zowel productbeelden als sfeerbeelden (consumenten niveau). Deze kunnen worden gezocht op verschillende criteria: naam cultivar, naam kwekersvereniging, kleur, type product of type beeld. De beelden kunnen eenvoudig worden besteld door middel van het achterlaten van naam en e-mailadres. Een link met de hoge of lage resolutie beelden wordt per omgaande toegestuurd zodat deze direct kunnen worden gedownload of doorgestuurd aan de betreffende schakel in de keten.
 
De vervolgstap is om ook andere beelden van klanten hieraan toe te voegen, geheel kosteloos. Hoe groter het aanbod van beeldmateriaal, hoe interessanter voor de afnemers, dus hoe groter het gebruik. De toegang is breed voor ondernemers/instellingen in de Duin & Bollenstreek en daar buiten en niet beperkt tot relaties van Hobaho.
 
Resultaat
De eerste beelden zijn toegankelijk gemaakt en bereikbaar via de beeldbank van de Hobaho
 
Looptijd: 2015
Uitvoering: Hobaho