Opleidingsmogelijkheden

De bollenteelt en bollenhandel is een dynamische moderne sector. Je werkt niet alleen maar met je handen, maar ook met je geest. je moet plannen en organiseren. Bovendien zit je niet vast aan een werkplek. Soms werk je buiten, dan weer in de loods of op kantoor. Door automatisering en robotisering zijn de arbeidsomstandigheden sterk verbeterd. Er zijn ook veel functiemogelijkheden. Daardoor is het niet altijd nodig dat je een groene opleiding bij een agrarische school gevolgd moet hebben om in deze sector te kunnen werken.

Grote diversiteit van activiteiten
Werken in de bollenteelt en bollenhandel is zelden werken met je handen in de grond. Planten van bollen, afdekken van de bollen,controleren van het gewas, rooien, sorteren, verpakken en verzend klaar maken. veel bollenteeltbedrijven houden zich in de winter bezig met de productie van snijbloemen (tulp, hyacint) of bloeiende bolgewassen in pot. De teelt hiervan vindt plaats in kassen. Er zijn echter ook handelsbedrijven of combinaties van handels- en teeltbedrijven. Bollentelers produceren voor broeierijbedrijven, voor droogverkoop via tuincentra, groothandelaren of pakkethandel.

Van bollenteler tot logistiek medewerker, alles kan!
Er zijn in de bollenteelt kleine bedrijfjes met enkele personeelsleden maar er zijn steeds meer grote moderne bedrijven met allerlei functies. Hierdoor is doorgroei naar een betere functie mogelijk. Hoe kleiner het bedrijf hoe meer all-round werkzaamheden je uitvoert die veelal teelttechnisch van aard zijn. Hoe groter het bedrijf hoe meer specialismen of functies er zijn. Er werken mensen die technische kennis moeten hebben of juist kennis van logistiek of van verkoop en inkoop. Er zijn medewerkers die rijden met machines met werktuigen of met vrachtwagens. Grote bedrijven hebben veelal een kantoor met allerlei administratieve functies als zoals receptionist(e), telefonist(e), planner, ICT'er en medewerker Personeelszaken.

Groene opleiding
Wil je werken op een klein bedrijf en praktische werkzaamheden uitvoeren dan is het aan te bevelen om wel een "groen" opleiding te kiezen binnen het agrarisch onderwijs binnen het VMBO en MBO op AOC's. Ben je geïnteresseerd in leidinggeven of ondernemerschap in de sector dan is een opleiding op een agrarische school op minimaal MBO 4 of HBO of Universitair niveau gewenst maar niet noodzakelijk. Voor allerlei specialistische functies zijn juist personen gewenst die een opleiding hebben gevolgd onderwijsinstellingen buiten het groene onderwijs. Het Agrarisch Onderwijs is momenteel actief om via zogenaamde Greenport Business Scholen ook opleidingen aan te bieden voor functies die niet speciaal een agrarische opleiding vragen. De opleidingen zoals in de richting techniek, marketing en logistiek krijgen wel een link naar de agrarische sector.