Tulp

Informatie van Groen Kennisnet
Bronnen over tulpen

Tulp
©Wageningen University & Research

Digitale lesmodule over de teelt, broei en handel van de Tulp op www.cursussen.bollenacademie.nl
De Bollenacademie heeft ook een teelt en broei lesboek over de tulp gemaakt, deze kunnen besteld. 
 
Wageningen Tulip Portal

Tulpenboek P. Cos, 1637
 
De tulp is een grote familie. Onze tulp heeft minimaal 87 wilde varianten. De leidse bioloog Ben Zonneveld heeft het DNA van meer dan 400 wilde tulpen uit Europa en Azië onderzocht. Zonneveld vond 87 verschillende hoeveelheden DNA, hetgeen bewijst dat er even zoveel verschillende soorten tulpen bestaan. De meeste tulpen komen uit Centraal-Azië en niet uit Turkije. Ook de gekweekte tulp is zeer waarschijnlijk niet uit Turkije afkomstig. Lees meer over tulpen op een speciale website over bloembollen. Ook op de website van de Hortus bulborum in Limmen vind u meer achtergrond informatie.
 
Favoriete voorjaarsbloeiende bollen
Van alle bolgewassen is de tulp het belangrijkste bolgewas. De tulp is sinds jaar en dag zeer populair als snijbloem en als tuinplant. In 2021 werd er in Nederland 12.792 hectare tulpen geoogst. Dat is ongeveer de helft van het totale bollenareaal.  Van de totale exportwaarde neemt de tulp 1/3 deel voor zijn rekening. Het aantal geteelde variëteiten is omvangrijk. Er staan er meer dan 3000 geregistreerd. Van de meest verhandelde variëteiten zijn er hooguit honderd in de handel. De tulpen worden onderscheiden in verschillende groepen die gebaseerd zijn op bloeitijd en vorm. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele, dubbele, gefranjerde, leliebloemige en parkiettulpen. Daarnaast bestaan er ook tulpengroepen van botanische tulpen met bijbehorende variëteiten. Voor de bloembollenteelt wordt de tulp in de herfst geplant en in de zomer gerooid. Voor de bloemproductie worden jaarlijks miljoenen tulpenbollen geprepareerd in klimaatcellen en na het opplanten in kassen geforceerd. Januari, februari en maart zijn de topmaanden voor de aanvoer van de bloemen op de bloemenveiling.

Product handleidingen broeierij tulp
Het voormalige Internationaal Bloembollen Centrum heeft voor de buitenlandse broeier Product Handleidingen samengesteld van diverse gewassen. Hierin staat praktische informatie over de teelt van bol op pot. Het broeiproces is zo compleet mogelijk in beeld gebracht. De tulp is het nationale symbool van Nederland waar we als land heel bekend mee zijn geworden. Het assortiment verkrijgbare tulpen is enorm en blijft groeien.
Dat de tulp ook gebruikt kan worden als potplant is nog niet zo lang bekend. Tulpen kunnen thuis in potten worden geplant, maar als men deze huisbroei niet zelf wilt proberen, kan men ook ‘behandelde’ bollen op pot kopen. Tulpen in pot blijven niet zolang bloeien als buiten, maar ze staan wel langer dan tulpen in een vaas. 

Ziekten en afwijkingen in tulp  In de beeldenbank van het Groen Kennisnet staan foto's van de belangrijkste ziekten en afwijkingen van de tulp.