Hyacint

Informatie van Groen Kennisnet
Bronnen over hyacint  

Hyacint
©Wageningen University & Research


 
Favoriete voorjaarsbloeiende bolgewassen 
De hyacint is één van de bolgewassen die bijna uitsluitend in Nederland geteeld wordt. Het is een bolgewas dat ook van oudsher in het bloembollensortiment thuishoort en altijd populair is geweest voor het in bloei trekken op potten in de winter. De laatste 30 jaar is de hyacint ook als snijbloem ontdekt. De beplanting voor tuin of park is uiteraard ook één van de vaste mogelijkheden. Van alle bolgewassen is de hyacint wat betreft de geur het meest geliefd. De kleuren zijn vaak pastelachtig, zoals roze, blauw, rood, wit en lichtgeel en lichtoranje. Door veredeling zijn de afgelopen jaren ook gele tinten in zwang geraakt. Ook de hardere paarse en violette kleuren komen steeds vaker voor. Voor de bloembollenteelt wordt de hyacint geplant in de herfst en rooit men de bollen in de zomer.
 
Teelt van hyacinten
Door Wageningen University & Research - Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen wordt  veel onderzoek gedaan naar de teelt en broeierij van hyacinten. Het is een gewas met vele mogelijkheden. B.v. de broeierij van snij-hyacinten is de afgelopen jaren sterk toegenomen.
 
Ziekten en afwijkingen in Hyacint in de beeldenbank van het Groen Kennisnet worden symptomen van de belangrijkste ziekten en afwijkingen door foto's zichtbaar gemaakt.