Gladiool

Informatie van Groen Kennisnet
Bronnen over gladiool

 

Gladiool
©Wageningen University & Research


Gladiolus 
Familie: Liliaceae
Populaire naam: Zwaardlelie
Bloemkleur: bijna alle kleuren die men kan bedenken.
Bloeiperiode: Juli - September
Hoogte: verschilt per type; 50-100 cm
Plantdiepte: 10 cm
Plantafstand: 12 cm
Boltype: knol
Lichtomstandigheden: volle zon
Toepassingen: borders en als snijbloem

De bladeren van de gladiolus zijn zwaardachtige gevormd, vandaar de naam ‘zwaard lelie'.
Gladiolus is één van de 4 populairste zomerbloeiende bloembollen. Men gebruikt ze voor in de tuin, maar ook als snijbloem in de zomermaanden. De gladiolen die we kennen zijn allemaal hybriden en worden geteeld sinds 1841. Het is moeilijk om een origineel soort te identificeren, maar botanisten geloven dat er ongeveer 300 zijn. Gladiolen zijn makkelijk te kruisen zodat er elk jaar nieuwe soorten ontstaan als de oude minder populair worden. Veel grootbloemige variëteiten zijn na 1940 in Engeland en Nederland geteeld. De butterflytypes zijn in 1951 geïntroduceerd en de laatste 20 jaar is het Amerikaanse soort steeds populairder geworden.

Indeling
We kunnen grootbloemige gladiolen indelen in de volgende groepen:
Grootbloemige gladiolen: Dit is de belangrijkste groep, gebaseerd op kwaliteiten en een aantal verkrijgbare soorten. In Nederland worden honderden variëteiten geteeld in heel veel kleuren en kleurcombinaties.
Butterfly gladiolus: Deze groep bevat variëteiten waar de plant net zo groot is als bij de grootbloemige gladiolen, maar de bloemen kleiner zijn. De kleur van de bloem is vaak in sterk contrast met de rest van de plant, en lijkt zo dus op een vlinder. Butterfly gladiolen zijn erg geschikt voor snijbloemen productie.
Primulinus gladiolus: Deze variëteiten stammen van de gele gladiool primulinus. Deze groep kan worden herkend aan het grote blad welke de andere bloembladeren bedekt. Het hard van deze bloem is om deze reden moeilijk te zien.

Naast de grootbloemige gladiool zijn er ook kleinbloemige gladiolen in de volgende groepen:
Gladiolus colvillei
Gladiolus nanus
Gladiolus tubergenii
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.