Stap 3: Detecteren & verwijderen

De verschillende processtappen die de bol doormaakt tijdens het bewaren en behandelen zorgt voor veel kans op kruisbesmetting met virussen, schimmels, bacteriën en plagen. Een belangrijk doel van Het Nieuwe Verwerken (HNV) is het realiseren van een lagere ziektedruk door zieke bollen te selecteren en te verwijderen. Hierdoor kunnen ziekteverwerkers zich minder verspreiden. Verschillende methoden zullen worden onderzocht vanaf medio 2017:

‘Elektronische neuzen’
Met deze methode worden zieke bollen aan de hand van de geur (vluchtige gassen) opgespoord. Tulpenbollen met Fusarium produceren ethyleen. De uitdaging is om die geur per bol te detecteren op een snellen en feilloze wijze.

 

Visiontechnieken
Bij Vision worden de zieke bollen d.m.v. licht gedetecteerd. De bollen worden op een lopende band onder een lichtbron geleid. Dat licht heef een bepaalde samenstelling in het kleurenspectrum. De weerkaatsing van het licht op de bollen geeft bij ziekte een kleine verandering. In dit traject werken we samen met Cosine, een bedrijf dat speciale camera’s maakt o.a. voor de ruimtevaart.

In de zomer van 2017 is er een eerste onrienterend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van cameratechnieken bij het opsporen van bollen die geinfecteerd zijn met latent zuur, een infectie met Fusarium. Klik hier voor het filmpje.

 

 Artikelen Greenity

Snellere detectie van fusarium