Bedrijfsleven

In Nederland zijn ongeveer 2000 bedrijven professioneel bezig met de teelt van bloembollen. De meeste telers zijn als ondernemer actief in de veredeling, productie en handel van bloembollen en bolbloemen. Het areaal bloembollen is ongeveer 23.000 hectare, ongeveer 10.000 hectare daarvan wordt gebruikt voor de teelt van tulpen. Andere voorjaarsbloeiers zijn narcissen, krokussen en hyacinthen. De belangrijkste zomerbloeier is de lelie. In Nederland wordt deze geteeld op ongeveer 4200 hectare. Andere zomerbloeiers zijn gladiool, dahlia en Zantedeschia.
 
Buitenland
De productie van bloembollen in het buitenland is bovendien veelal in Nederlandse handen. Door te telen op het Zuidelijk halfrond in landen als Chili, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika is een jaarrond aanvoer van goede kwaliteit bollen mogelijk.
 
Broei
De bolbloementeelt noemen we met een vakterm broeien. Ongeveer 950 bedrijven broeien tulpen. In veel gevallen zijn de broeiactiviteiten gecombineerd met de teelt. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven voor de tulpen. Leliebroeibedrijven zijn meestal gespecialiseerde bedrijven omdat daar relatief veel kasruimte voor nodig is.
 
Handel
Ongeveer 180 bedrijven houden zich bezig met de handel in bloembollen. Anthos vertegenwoordigt de handelsbedrijven.De bloembollensector in Nederland heeft een sterke positie op de wereldmarkt. Ongeveer 60 % van de productie en meer dan 75 % van de handel wordt in Nederland gerealiseerd.